Zakelijke klant

[Een klus bij een voedseldistributiebedrijf]

Het voedseldistributiebedrijf Novitrading in Schiedam wou graag overstappen van een (verouderde) Windows-omgeving naar een nieuw in te richten Mac Platform. De voornaamste redenen hiervoor waren de telkens verlopende antivirusprogramma’s en haperende Windows-besturingssystemen. Novitrading had daarentegen goede ervaringen met Apple MacBook’s (deze werden gebruikt voor flexwerken), zonder dat deze uberhaupt optimaal geconfigureerd waren.

Ik heb de Windows 2003-server vervangen door een nieuwe MacMini-server met het laatste Mountain Lion-serversysteem. Voor de werkstations hebben de klant en ik gekozen voor een mix van Mac Mini’s en iMac’s. Dit omdat er al een aantal beeldschermen aanwezig was – dat scheelde in de kosten.
De wens van het bedrijf was om op ieder systeem met een eigen inlognaam te kunnen inloggen. Dit heb ik gerealiseerd door de server op te zetten met netwerkaccounts en de werkstations hieraan te koppelen. Alleen was het 100Mbit-netwerk hiervoor niet snel genoeg. De netwerkapparatuur heb ik vervangen door Gbit-apparatuur, waardoor de performance enorm verbeterd is.

 

Meer wensen

Maar Novitrading had meer wensen. Men wilde namelijk ook vanuit huis of het kantoor in Servië bij de bestanden op de server te kunnen. Hiervoor heb ik gezorgd door de VPN-dienst op de server in te schakelen en op de internetrouter de juiste netwerkpoorten te openen. De medewerkers kunnen hierdoor op een veilige manier bij alle diensten, zoals fileserver, agenda en mailserver.

Tot slot moest ik ook nog met de techniek rond de orderverwerking aan de slag. Deze wordt gevoerd in SAP, een zogenoemd Windows Only-softwarepakket. Ik heb de server geconfigureerd met Terminal Services, zodat Mac-werkstations (via de Windows Remote Desktop-applicatie) hierin ook kunnen werken. Dit totale migratieproject heb ik drie dagen afgerond.